HTML

Kertész leszek...

Avagy minden, ami az ízletes és egészséges zöldségételekhez vezető úton előfordul, a rögöket is beleértve. Talajelőkészítünk, telepítünk, növényt védünk és ápolunk a magunk módján, majd szüretelünk, tárolunk, elkészítünk, feldolgozunk és elfogyasztunk. Tanulunk és próbálkozunk. Lesz majd tavaszi harmat, lágy szellő, simogató napsugár, szorgosan kopogó esőcseppek, és lesz még perzselő hőség, talajmenti fagy és jégverés is, bizony.

Friss topikok

A zöldségfogyasztás

2010.05.10. 09:48 Évi..

 az Ügy számomra, az egyik vesszőparipám.  

Itt a szezon, lehet végre falni a friss zöldségeket, a friss zöldfűszereket, a spárgát, az új krumplit, és már csak néhányat kell aludni az eperszezonig. Számomra a zöldségeknél, és gyümölcsöknél finomabb ételek nem léteznek, úgyhogy imádom ezt az időszakot. Bár, ha jobban belegondolok, a február-márciust kivéve (amikorra a jól tárolható téli zöldségek, gyümölcsök utóját is felfaltuk), az év minden szakaszának megvan a maga isteni zöldség-, és gyümölcskollekciója. A télutót pedig át lehet vészelni csírákkal, kerti zsázsával, dióval, mogyoróval, almakompóttal, déli gyümölcsökkel. Ha nem nyersen eszem a zöldségeket, én legjobban tepsiben, vagy serpenyőben sütve szeretem őket, mikor  roppanósak még kicsit, de kívülről már átsültek. Alap fűszerek a só és a bors, sütni, öntözni csak olívaolajjal szoktam, illetve használok bármi elérhető friss zöldfűszert, vagy fokhagymát. Például az újkrumplit a hagyományos főzés-petrezselyem kombináció helyett érdemes kipróbálni tepsiben sütés-kakukkfű felállásban. Nekem bevált. A legjobb zöldséges és gyümölcsös recepteket innen tanultam: Dolce Vita és Chili&Vanília gasztroblogok.
Arra szoktam még különösen ügyelni, hogy a ne rontsam el az ételeket semmiféle mesterséges adalékanyagokat, aromákat, ízfokozókat tartalmazó öntetekkel, egyéb hozzávalókkal. Öntetekhez, mártogatókhoz szerintem a kiváló minőségű, extra szűz olívaolaj, a joghurt, jó minőségű mustárok, citrusfélék kifacsart leve, esetleg a tejszín és néhány sajt, a rengeteg különböző zöldfűszerrel, paprikával, sóval, borssal a variációk végtelen tárházát nyújtja.
A legfontosabb pedig maga az alapanyag. A minőség. Mégha közhelyszerűnek is tűnik a szezonális, a helyben termett, a biogazdáé, a kiskerti tényleg, valóban finomabb. Nemcsak egészségesebb, de sokkal finomabb is. Frissebb, nincs különféle kezelésekkel utóérlelve, vagy éppen nem késleltetik érését mesterségesen, nincs felpumpálva, nem ijesztő méretű és ízetlen, lényegesen több benne a hasznos ásványi anyag, mikroelem, és vitamin.
Azt hiszem, ezt a témát sokáig tudnám ragozni, és még fogom is. A szezon kedvencei így május első felében nálam: újhagyma, retek, spenót, sóska, spárga, újkrumpli, kakukkfű, saláták. Előételnek, főételnek, köretnek, salátának, de még rágcsálnivalónak is. És ismétlem, már csak párat kell aludni az eperszezonig.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kerteszkedunk.blog.hu/api/trackback/id/tr631987759

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása