HTML

Kertész leszek...

Avagy minden, ami az ízletes és egészséges zöldségételekhez vezető úton előfordul, a rögöket is beleértve. Talajelőkészítünk, telepítünk, növényt védünk és ápolunk a magunk módján, majd szüretelünk, tárolunk, elkészítünk, feldolgozunk és elfogyasztunk. Tanulunk és próbálkozunk. Lesz majd tavaszi harmat, lágy szellő, simogató napsugár, szorgosan kopogó esőcseppek, és lesz még perzselő hőség, talajmenti fagy és jégverés is, bizony.

Friss topikok

Tavaszodik = Metszés

2011.03.08. 15:02 Évi..

Úgy várom már, hogy ez legyen:

De addig is:

A hőmérséklet napról napra emelkedik, éjjel ugyan még fagy, de a természet azért lassan-lassan megadja magát végre a nap egyre melegebb sugarainak. Voltak gyönyörű behavazott téli napok,  de azt hiszem már mindenki a tavaszt lesi nagy várakozással. Idén még mindig másodállás marad a kert, de legalább már 200 helyett csak 4 km földrajzi távolságra van. A fő profil továbbra is az alma, de a kísérletezés nem áll meg. Érkeztek és még érkeznek új gyümölcs fajok és fajták, zöldség, virág, egyebek. A tervek között szerepel még némi egyéb fejlesztés, új kapu, bogyós gyümölcsök, ilyesmi.

A legfontosabb most az almás megújítása, ezért már január közepe óta zajlik a metszés. Igaz, jobb kicsit későbbre időzíteni, amikor a nedvkeringés már megindult a fákban, gyorsabb a sebgyógyulás, de nem volt mit tenni, mert a terület nagy, és sajnos az utóbbi években meglehetősen elvadult, a munkás kéz kevés, március végére, a lemosó permetezés idejére pedig meg kellene lenni vele. A sebfelületeket meg lehet azért kezelni, gyógyulásukat segíteni. Igaz ez meglehetősen babra munka, de hozzállás kérdése. Egy kis ecsettel kenegetni a fagélt naphosszat az ágak végére felér egy meditációval.

A metszés révén pedig kitisztulnak a sorok, könnyen jár bennük a traktor kaszálásákor (nálunk teljes a fűborítottság a kert egész területén, kevesebb vizet párologtatunk el, és sokkal szebb is) és permetezéskor. A már termőre fordult gyümölcsösben a karbantartó metszés a fák magasságának és szélességének szabályozását, az optimális hajtásnövekedést és gyümölcsberakódást, a jó gyümölcsminőséget és a növényvédelmet elősegítő korona kialakítását hivatott biztosítani. A jó metszés azért is fontos, mert a kedvező koronaformának köszönhetően a termés nagyobb és szebb, kedvezőbb a gyümölcs színeződése, könnyebben átjárja a szellő és a napsugár, az így kialakított mikroklíma a lombozatban kevésbé kedvez a gombabetegségeknek, és még sorolhatnám. Fontos, hogy a fejlettebb rügyeket kíméljük, a kissebb, túl hosszú, ám vékony, fejletlen rügyeket hozó hajtásokat eltávolítsuk. A metszés pontos technikájának kiválasztásához mindig érdemes forgatni a szakkönyveket, főleg ha nincs gyakorlata benne az embernek. A mi gyümölcsösünk intenzívnek nem nevezhető, nem is törekszünk rá, a munkálatok kézzel és géppel vegyesen történnek

Közben próbáljuk megtervezni az éves növényvédelmet, kicsit kutakodunk az újabb, esetleg biogazdálkodásban engedélyezett szerek területén. A gyümölcsös teljes átállítása biogazdálkodásra óriási költségekkel hosszú idő alatt valósulhatna meg, így erre jelenleg irreális lenne törekedni. De arra nem, hogy szakszerűen, a lehető legátgondoltabb vegyszerterhelés mellett igyekezzünk kiváló minőségű és tiszta, zamatos gyümölcsöt termeszteni. Ez eddig is így volt (bizonyság rá a sok visszatérő, elégedett vásárló), ezután is így lesz. De ez nem tart vissza attól, hogy zöldségeskertemben elsősorban, és talán kizárólag biológiai elvek alapján gazdálkodjam. Tavaly is sikerült, idén talán még jobban fog.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kerteszkedunk.blog.hu/api/trackback/id/tr942721883

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása