HTML

Kertész leszek...

Avagy minden, ami az ízletes és egészséges zöldségételekhez vezető úton előfordul, a rögöket is beleértve. Talajelőkészítünk, telepítünk, növényt védünk és ápolunk a magunk módján, majd szüretelünk, tárolunk, elkészítünk, feldolgozunk és elfogyasztunk. Tanulunk és próbálkozunk. Lesz majd tavaszi harmat, lágy szellő, simogató napsugár, szorgosan kopogó esőcseppek, és lesz még perzselő hőség, talajmenti fagy és jégverés is, bizony.

Friss topikok

Betakarítás, szüret, aratás

2011.09.12. 22:10 Évi..

Olyan kedves szavak. Learatjuk az egész éves munkánk gyümölcsét - kis képzavarral élve. Nagyon szeretem ezt az édeni időszakot a kertben, mikor a munka kicsit (nagyon-nagyon kicsit) kevesebb, ellenben lehet élvezni az ízeket. Mézédes gyümölcstől roskadozik az almaraktár oldalára és a ház falára felkapaszkodott szőlő, a paradicsomágyás szikkadt és magárahagyott állapotában is ontja magából a termést. Megengedem magamnak már, hogy csak a tökéletes példányokat szedjem le, mégis jut az egész nagy-családnak. Vagy ott van például a bab, vetettem két sort másodvetésként, majd megfeledkeztem róla és lenyomta gaz teljesen. Egyszer csak szól anyósom, hogy szedjük már le a babot. A gaz  alatt, mintegy 15 centis növénykéken ott himbálózott a termés. Mit mondjak, nem kevés. Az idei nyárvég slágere így a currys sült bab lett. A szilvás és őszibarackos süteményeket már lassan unjuk, viszont most kezdjuk kóstolgatni az almát. Amiből a legjobb fajták majd csak ezután érnek. Van már Golden, Gála, Jonatán, de a kedvenceim még váratnak magukra kicsit. A kertből minden este vödrökkel és szatyrokkal megrakodva jövünk haza, alig győzőm energiával, és kreativitással a gyümölcsök és zöldségek feldolgozását. De ezt még véletlenül sem panaszképpen mondom. Jaj de jó is ez! Meséljenek róla a képek:

Tekintve,hogy a Dunántúl északi részén vagyunk, ha biztosra akarunk menni a paprikával, ajánlatos cserépben próbálkozni. Magyarország a paprika termőterületének észeki határán található. Melegigényes növény, ami ugyanakkor vizet is kíván. Könnyen "megfázhat", elfagyhat. Mi az utóbbi évek szélsőségeire való tekintettel a palántanevelés után inkább nagyobb cserepekbe ültettük, így lehetett őket cipelni az egyik napsütötte helyről a másikra, illetve körültekintően öntözhető. Bevált.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ez a chili már harmadik évét tapossa minálunk:

 

Még korábban készültek a képek, de ide illik kétségtelenül. Ilyesmivel megpakolva érkeztünk haza a gyümölcsösből minden este a nyáron:

 

 

 

 

 

 

 

Nálunk még a ház előtt, a nap-perzselte utcafronton is terem valami finomság. Íme személyes nagy kedvencem:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A rendkivül száraz, forró és napsütéses augusztus-utó és szeptember-elő beindította a paradicsomokat. Az ágyás már romokban, a paradicsom a földön kúszik, a növények zöld része gyakorlatilag már elszáradt, vizet nem láttak egy hónapja, és egyszerűen nem bírnak leállni. Nem győzzük szedni és feldolgozni a zamatosabbnál zamatosabb hibátlan szemeket. Esszük mindenhez, néha csak úgy egyesen a bokorról letépve az ágyás közepén még napmelegen, salátának, szendvicsekhez, ha pedig a konyhámra kerül, akkor varázslatos átalakuláson megy keresztül, paradicsomszósz, paradicsomlekvár lesz belőle.

                                                                                                                                   

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kerteszkedunk.blog.hu/api/trackback/id/tr813221958

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása