HTML

Kertész leszek...

Avagy minden, ami az ízletes és egészséges zöldségételekhez vezető úton előfordul, a rögöket is beleértve. Talajelőkészítünk, telepítünk, növényt védünk és ápolunk a magunk módján, majd szüretelünk, tárolunk, elkészítünk, feldolgozunk és elfogyasztunk. Tanulunk és próbálkozunk. Lesz majd tavaszi harmat, lágy szellő, simogató napsugár, szorgosan kopogó esőcseppek, és lesz még perzselő hőség, talajmenti fagy és jégverés is, bizony.

Friss topikok

Semmi különös

2011.03.20. 12:19 Évi..

A metszés, és a sorok rendbetétele szerencsésen befejeződött, már ami az almást illeti. Még az őszibarack van hátra, de arra még akad egy kis időnk.

Most még bio-zöldségeskertünk talajelőkészítése folyik, amit, sajnos több okból kifolyólag nem tudtunk elvégezni az ősszel. Reményeim szerint a dolgok idén nyárra visszatalálnak a rendes kerékvágásba és onnantól kezdve rendesen végezhetjük a kert körüli munkálatokat, a megfelelő időben. Egyelőre azonban meg kell elégednünk egy nagyon egyszerű kis zöldségeskerttel, amit még csak nincs is időm és energiám túltervezni. De azért a kedvenceim benne lesznek, úgy mint, hagyma, retek, saláták, fűszerek, fokhagyma, paradicsom, cékla, pasztinák, sárgarépa, borsó, patiszon, cukkíni, sütőtök, karalábé, némi virág és néhány fűszer remélhetőleg. Idén (alapul véve Gertrud Franck Öngyógyító kiskert c. gondolatébresztő munkáját) úgy tervezem, hogy a konyhakert a jó szomszédi viszonyokon alapuló növénytársításról fog szólni. Ha minden jól megy ezzel rásegítünk a növények kórokozóktól és kártevőktől való védelmére, segítjük és kiegyenlítjük tápanyagfelhasználásukat, valamint talán a gyommal való küzdelmet is mérsékelhetjük. Nem utolsó szempont az sem, hogy ezáltal olyan talajtakarás alakulhat ki a kertben, amely megakadályozza a túlzott párolgást, a talajban tartja a vizet. (Kérdés, idén lesz-e szükség erre?) A növényeket mindenesetre vegyesen fogjuk telepíteni, nem külön ágyásokba, hanem soronként mást és mást, sőt soronként vegyesen is. Tudom, ezzel nem a spanyolviaszt találom fel, de én még ezzel így nem próbálkoztam, és tényleg kíváncsi vagyok. Jövőre pedig megpróbálkozom híven követni a módszert, kicsit már saját tapasztalatokra is hagyatkozva, és természetesen őszi talajelőkészítéssel.

Igen sok munka lenne a házunkat övező kertecskében is (ami méreténél fogva inkább kert, mint kertecske), amire jelenleg nincs kapacitás. DE! Igyekszünk mindent kézben tartani.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kerteszkedunk.blog.hu/api/trackback/id/tr752755458

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása