HTML

Kertész leszek...

Avagy minden, ami az ízletes és egészséges zöldségételekhez vezető úton előfordul, a rögöket is beleértve. Talajelőkészítünk, telepítünk, növényt védünk és ápolunk a magunk módján, majd szüretelünk, tárolunk, elkészítünk, feldolgozunk és elfogyasztunk. Tanulunk és próbálkozunk. Lesz majd tavaszi harmat, lágy szellő, simogató napsugár, szorgosan kopogó esőcseppek, és lesz még perzselő hőség, talajmenti fagy és jégverés is, bizony.

Friss topikok

Továbbra is téli álom

2012.01.11. 21:59 Évi..

A nagy fenéket álom. Egy kilenc hónapos mellett??? Álom (átv.).

Sajnos mostanság leginkább a (már nem is olyan) kisbabánk álmatlan éjszakái irányítják az életemet, meg egyébb családi zűrök irányítják az életemet. No nem olyan nagy zűrök, de azért idő és energiaigényesek. De már itt a január és néha éjszakánként, amikor kivételesen csönd van, a fejemben csak úgy zakatolnak a tervek, ötletek, ami elég nagy hülyeség lévén értékes alvásidőm herdálom.

Kihasználva a téli hónapokat elovastam Gertrud Franck: Öngyógyító kiskert c. alapművét, ami egy csodálatos organikus vegyeskert modelljét mutatja be. Alig várom, hogy kipróbálhassam a gyakorlatban is. Egyre fontosabbnak érzem, hogy lehetőleg minden zöldséget és gyümölcsöt magam termeljek meg a családnak. Egyrészt lenyűgöző, hogy még a mi éghajlatunkon is biztosítható gyakorlatilag januártól decemberig a finom, friss gyümölcs és zöldség az asztalra, másrészt amit én termesztek, az tuti nem találkozik sem műtrágyával, sem növényvédőszerrel, ráadásul, mivel a teljes gyümölcsöst tervezzük átállítani biotermesztésre, még a sodródás révén az az elenyésző szermennyiség sem juthat rá. A szennyezett levegővel még én sem tudok mit kezdeni, de legalább a többi tényezőre lehet némi befolyásom. Saját kútvízzel locsolunk, amit be is vizsgáltatunk, de mivel 40-50 éve nem műtrágyázta senki a földünket, így a bemosódással sem lehet gond. A könyv rengeteg evidens ötletet mutat be, fogtam is fejem, hogy miért is nem jöttem rá magamtól erre. A talajtakarás, a szomszédhatás kihasználása, a soronkénti művelés, stb., stb. - mind-mind egy dologról szól csupán: a természet minél hívebb követéséről és utánzásáról. Úgy tervezem, ígyekszem követni a módszert és feljegyzem a tapasztalatokat. Nem tudhatom, hogy tényleg ennyire jól működik-e, de már alig várom, hogy elkezdjem a kísérletet. 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kerteszkedunk.blog.hu/api/trackback/id/tr503538160

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása